Velikan s istoka prva UEFA-ina žrtva: Deset godina su čekali na šansu i neće je dočekati

Sportski kolektivi počinju da plaćaju ceh zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Do sada je poduzeto nekoliko mjera protiv ruskih klubova, ali UEFA se odučila za najsuroviji do sada.

Prema izvještajima stranih medija UEFA je odlučila da iz Europa lige izbaci Spartak iz Moskve. Preostalo je da se sačeka zvanična potvrda.

Spartak je u osmini finala Europa lige trebao igrati protiv RB Leipziga što neće biti slučaj, ubijeđeni su vodeći evropski mediji.

Za vikend su se vodili intenzivni pregovori između RB Leipziga i UEFA-e, a danas je stigla odluka da se Spartak izbaci iz Evrope.

I dalje smo u bliskom kontaktu sa savezima i imamo potpuno povjerenje u UEFU i njihovu odluku. Pretpostavljamo da će utakmice biti otkazane“, kazao je šef Leipziga Oliver Mintzlaff

Spartak je najveći ruski klub sa 22 titule prvaka te 13 osvojenih nacionalnih Kupova. Duže od deset godina su čekali priliku da se plasiraju u četvrtfinale nekog od UEFA-nih takmičenja, ali to sada neće biti slučaj.

Moskovljani su posljednji zapažen evropski rezultat imali u sezoni 2010/2011 kada su u četvrtfinalu Europa lige eliminisani od Porta.

Odlično su igrali ove sezone u Europa ligi te su bili prvi u grupi sa Legijom, Napolijem i Leciester Cityjem, međutim njihov evropski put je okončan izbacivanjem.

Tako je RN Leipzig dobio “besplatan” plasman u četvrtfinale Europa lige pošto je odlučeno da niti jedan klub neće biti ubačen umjesto izbačenog Spartaka.

Ostali mečevi osmine finala Europa lige se igraju normalno i na njih će biti dostupno kladjenje uzivo.