Abramovičeva igra

Samo dva dana nakon agresije Rusije na Ukrajinu, bogati ruski biznismen, čovjek blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i stopostotni vlasnik Chelseaja, Roman Abramovič, je putem zvaničnog saopštenja poručio da prepušta upravljanje kluba povjerenicima Chelseajeve dobrotovorne organizacije.

Tokom 20 godina koliko upravljam Chelseajem uvijek sam se brinuo za klub i donosio odluke koje su u najboljem interesu kluba. Ostajem vjeran tome i zbog toga sam danas odlučio da upravljanje klubom prepustim povjerenicima Chelseajeve dobrotvorne organizacije. Vjerujem da su oni u najboljoj poziciji da se nastave brinuti za klub, igrače, članove kluba i navijače“, poručio je Abramovič, no na Otoku je i nekoliko dana nakon njegove poruke nejasno šta će se desiti sa Chelseajem.

Ko je sada vlasnik Chelseaja? Pitanje je na koje na Otoku traže odgovor, no zapravo se još uvijek ništa nije promijenilo. Naime, Abramovič i dalje posjeduje 100 posto dionica Chelseaja preko holdinga čije sjedište je u Velikoj Britaniji pod nazivom Fordstam Limited. Abramovičeva izjava o davanju upravljanja kluba njegovoj dobrotvornoj zakladi ne može promijeniti tu činjenicu. Dionice nisu predane.

Zašto Abramovič želi stvoriti dojam distance od svoje najprofitabilnije neruske imovine? Još je jedno pitanje na koje se na Otoku traži odgovor, ali ga u ovom trenutku nema. Abramovič nije bio sankcionisan od britanske, američke ili bilo koje druge vlade nakon ruske invazije na Krim 2014. godine, a nije sankcionisan ni kada je ruska tajna služba pokušala ubiti bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u Salisburyju 2018. godine. No, milijarder je upravo izgubio pravo na život u Engleskoj zbog čega je uzeo državljanstvo Izraela, a potom i Portugala.

Pored toga, Abramovič i njegovi advokati su uvijek poricali da je blizak Kremlju i kada se potezalo pitanje o njegovom sankcionisanju, uvijek su to isticali u prvi plan. Često su u svojoj “odbrani” govorili da je on samo uspješan biznismen koji je slučajno Rus. Vjerovatno će se i sada, ukoliko se bude poteglo pitanje njegovog sankcionisanja, braniti na isti način, ali upravo zbog svega navedenog u zraku “visi” pitanje zbog čega se distancira od Chelseaja i koliko dugo će dobrotvorna organizacija upravljati klubom o koliko će se brinuti o njemu?

Odgovore niko ne zna i mnogo toga zavisi od toga da li će biti sankcionisan. Ako ne bude, on i dalje ostaje vlasnik kluba, ljudi u koje godinama ima povjerenje će ga i dalje voditi, a ako se ikada odluči prodati ga, veliku svotu novčanica stavit će u svoj džep. A, šta će se dogoditi ako bude sankcionisan?

Dio stručnjaka za ovu problematiku na Otoku smatra da se neće desiti ništa epohalno, odnosno da za Abramoviča ništa neće krenuti po zlu. Ovu tezu “drže” jer je tvrtka registrovana u Ujedinjenom Kraljevstvu, te je u prošloj godini razadila više od 400 miliona funti i njome trenutno upravlja dobrotvorna organizacija. No, s druge strane dio stručnjaka se pita kako tvrtka koja je u potpunom vlasništvu sankcionisane osobe može funkcionisati. Ističu da bi britanski računi tvtke bili zamrznuti te da nijedna britanska tvrtka u tom slučaju ne bi mogla poslovati sa klubom.

Za Chelsea, odnosno fudbalere i stručni štab koji njega predstavljaju ova situacija nije nimalo ugodna a dodajući na to činjenicu da oni već za 2 dana treba da odigraju utakmicu FA kupa protiv Lutona, postavlja se pitanje koliki će pritisak biti na njima i da li će uspeti da nastave sa dobrim rezultatima. Ukoliko se utakmica protiv kluba iz Championshipa odigra, online kladjenje na nju biće dostupno na označenom linku.